torstai 18. marraskuuta 2010

Henkivalokuvista

Päivitetty 21.10.2019

Netistä on löydettävissä valtaisa määrä valokuvia ja videoita, joiden kerrotaan esittävän henkiä, kummituksia ja ufoja tai muita paranormaaleja ja selittämättömiä ilmiöitä. Käyn tässä jutussa suppeasti läpi erilaisia löytämiäni kuvatyyppejä ja niiden selityksiä.



Kuvatyypit

Oletetut henkivalokuvat ja videot voidaan jakaa erilaisiin tyyppeihin useammilla perusteilla. Esimerkiksi millä mekanismilla niiden erikoisuudet ovat syntyneet tai minkä näköisiä erikoisuudet ovat tai mikä on ollut kuvan ottamisen kohde ja tarkoitus. Hyviä analyyseja on varsinkin ASSAPin sivustolla, linkki (1) ja hyvin analysoituja kuvia löytyy myös linkistä (2).

ASSAP on tarkistellut tuhansia paranormaaleina pidettyjä kuvia. Artkkelin kirjoittaja Maurice Townsend esittää niille seuraavan jaottelun:

1. Ylivoimaisesti suurin osa erikoisuuksista johtuu kuvausteknisistä syistä.
 (the vast majority (90%+) are photographic artifacts (out of focus, long exposure, beyond resolution, etc))

2. Suurehko vähemmistö on kohteiden väärintulkintoja johtuen oudosta kuvakulmasta ja asennosta jne.
(a sizeable minority are misidentifications (simulacra, objects from strange angles, etc))

3. Pieni osa on tavallisia kohteita, joita ei ole huomattu valokuvaustilanteessa.
(a small number are real objects not noticed at the time of exposure)

4. Hyvin pieni osa on huijauksia.
(a very small number are fakes)

5. Hyvin pieni osa on muita tyyppejä.
(a very small number are various other types)



Alla esittelen kuvia ja videoita sekajärjestelmällä, lähtien osittain siitä, millaisia nimityksiä kentällä esiintyy.


Enkelipallot

Kuvassa on lähes allekkain kaksi erikokoista taskukameran enkelipalloa.
Reported by: Michael Flannery
Photographed by: Francisco Caceres
Ehkä yleisin ilmiötyyppi oletetuissa henkivalokuvissa ovat niin sanotut enkelipallot eli orbit. Monet oman kielenkäyttönsä mukaan paranormaaleja ilmiöitä tutkivat yhteisöt ovat tutkimusten ja kokeilujen jälkeen päätyneet siihen tulokseen, että lähes kaikki enkelipallot ovat ilmassa kameran edessä leijuvia hiukkasia, jotka kameran salama on valaissut. Kyseessä ovat pöly, sumu- tai sadepisarat, siitepölyhiukkaset, pikkuhyönteiset jne. On moneen kertaan osoitettu, että näin on, mutta siitä huolimatta monet yhteisöt kuitenkin uskovat enkelipallojen olevan henki-ilmestyksiä.

Enkelipalloja vastaavia läikkiä on kuvissa ollut jo filmiaikaankin, mutta vasta digikuvaus on tuonut ne nykyisessä määrässä esille. Tekninen selitys on se, että nykyisissä digikameroissa on syvempi "orbietäisyys", jolla enkelipallot voivat tulla näkyviin, linkit (1) ja (2).

Hiukkas-enkelipalloilla on sellainen ominaisuus, että hiukkaset näkyvät aina kameran himmentimen aukon muotoisina. Nopeasti lentävät hyönteiset ja suuremmat sadepisarat tuottavat enemmän tai vähemmän venyneitä enkelipalloja. Filmiajan järjestelmäkamerat tuottivat enimmäkseen kuusikulmaisia palloja, mutta 80-luvun lopun halvoissa taskukameroissa oli hyvin vaihtelevia himmentimen aukon muotoja, joista on yksi esimerkki yllä olevassa kuvassa. Tunnistettava muoto oli tavallaan hyväkin, koska silloin nämä ”pallot” olivat helposti tunnistettavissa hiukkasiksi. Valitettavasti digikamerat näyttävät tuottavan vain pyöreitä enkelipalloja, joten niiden kanssa pitää olla tarkempana.

Aivan ähellä kameraa olevat salamavalon valaisevat hiukkaset näkyvät melko suurinakin ja niissä on toisinaan havaittavissa monivärisiä satunnaiskuvioita, jotka tarjoavat henkiin uskoville mainioita tulkintamahdollisuuksia. Joskus palloissa on myös erivärisiä samankeskisiä renkaita. Jos hiukkanen on liian lähellä kameraa tai linssin pinnassa, niin salamavalo ei pääse valaisemaan sitä, vaan hiukkanen tulee näkyviin vain silloin, kun valoa tulee riittävästi muualta. Enkelipalloja ja kannanottoja niihin on linkeissä (1-4).


Toisinaan esiintyviä kameran sisäisiä heijastumia voidaan myös pitää enkelipalloina.



Satunnaiskuviot

Oma hiukan murheellinen lukunsa ovat satunnaiskuviot, joilla on hienompikin nimi eli pareidolia, linkki (5). Useimmissa väitetyissä satunnaiskuvio-henkikuvissa esiintyy alueita, joissa on vaihtelevia värejä ja valon ja varjon leikkiä kuten esimerkiksi varvikkoa, lehvästöä, epätasaista ruohikkoa, kallionkylkeä, epätasaista seinäpintaa, maassa olevia värikkäitä lehtiä jne. Tällaisiin kohtiin syntyy väistämättä suuria määriä erilaisia satunnaiskuvioita, joissa "herkät" ihmiset näkevät henkiä.

On merkillistä, miten monet ihmiset tiukasti väittävät näkevänsä olentoja sellaisissa kuvissa, joissa itse en näe mitään. Vaikka tarjolla olisi paljon samantyyppisiä kuvioita, niin he mielivaltaisesti löytävät niiden joukosta yhden tai useampia varmoja olentojen kuvia. Ei haittaa mitään, vaikka olennon silminä olisi pari satunnaista tummaa täplää, jollaisia olisi runsaasti aivan vieressäkin. Siinä se kummitus vaan on. Jotkut luovat satunnaiskuvioita tietokoneen näytölle ja vielä tehostavat kuvaa keskiviivasymmetrialla, kääntämällä toisen puoliskon peilikuvakseen keskiviivan suhteen.

ASSAP kertoo lyhyesti satunnaiskuvioista ja antaa mielenkiintoisen mahdollisuuden yrittää löytää haamuja esimerkkivalokuvista, linkki (6). Kuvat tosin ovat liian hienojakoisia, mikä vaikeuttaa löytämistä.




Aavesumut, pyörteet, varjot, energiapurkaukset jne.

Aavesumut eli ghost mists ovat useimmiten salaman valaisemaa tupakansavua, hengityshuurua ulkona tai todellisia sumuja kauempana. Pyörteet eli vortexit puolestaan ovat useimmiten muodoltaan sopivasti tiivistyneitä aavesumuja.

Varjot eli shadows syntyvät kuva-alueeseen sattuneista kohteista, jotka ovat niin lähellä kameraa, että salama ei valaise niitä. Sellaisia ovat esimerkiksi kuvaajan sormen tai käsineen kärkiosa tai kameran rannehihna.

Energiapurkauksina (spirit energy) esitetään monenlaisia kohteita kuvissa, esimerkiksi kameran rannehihnaa, joka on helposti tunnistettavissa siitä, että se esiintyy lähes poikkeuksetta pystykuvissa ja mustasta väristään huolimatta näyttää tyypillisesti vaalealta helmiäisnauhalta. Hiukan epätavallisen selvä rannehihna näkyy linkissä (7), paljon hämäävämpiäkin kuvia on olemassa.

Energiapurkauksina esiteltiin eräällä sivustolla loistelamppujen vetämiä katkonaisia viiruja, kun kameran suljin oli jäänyt auki pimeäkuvauksessa ja kameraa oli liikuteltu. Myös hehkulamppujen vetämiä yhtenäisiä viiruja näkyi. Tällaiset kuvat on helppo tunnistaa siitä, että useamman valolähteen tapauksessa kaikki viirut ovat suunnilleen samanmuotoisia.

Henkimaailman aiheuttamina esitellään myös kameran salaman heijastuksia kiiltävistä pinnoista ja salaman valaisemia hämähäkinseittejä, jotka voivat ollakin aika arvoituksellisen näköisiä.

Filmiajan halpojen taskukameroiden aikaan saatiin toisinaan kaksoisvalottuneita kuvia, jotka olivat vaikuttavan näköisiä. Näkyi haamumaisia läpinäkyviä ihmisiä tai osia heistä ryhmän osanottajien vieressä. Toisinaan voi nämä haamut tarkasti katsoen voi tunnistaa porukan jäseniksi. Tällaisissa kuvissa on usein myös himmeitä jälkiä ympäristöstä ja toisinaan sumuja.



Sauvat


Sauva eli rod tai skyfish
Sauvoja (rods, skyfishes) pidetään usein paranormaaleina, henkimaailman tai tuntemattoman elämän ilmiöinä. Vaikka ne on moneen kertaan tyhjentävästi selitetty, niin niitä edelleen esitellään kummajaisina. Niitä syntyy kahdella erilaisella mekanismilla: lentävien hyönteisten jäljet videoissa ja enimmäkseen lentävien lintujen jäljet aikavalotuskuvissa.

Suomalaisessa Wikipediassa kerrotaan näistä "ilmakaloista" todellisina ilmakehän salaperäisinä olioina vielä tämän jutun päivityshetkellä, linkki (8).

Vuorenvarma osoitus yöperhosen esiintymisestä sauvana on nähtävissä linkissä (9). Sekä hidas että nopea kamera suunnattiin samaan kohteeseen ja niiden kuva-alat näytetään rinnakkain. Nopean kameran kuvassa perhonen liikkuu hitaan kameran kuvassa näkyvän sauvan päästä päähän ja sitten sama jatkuu uuden sauvan alueella.

Sauvat näkyvät joko vaaleina tai tummina valaistusolosuhteista riippuen.




Kameran sisäiset heijastukset

Joskus näkee myös kameran sisäisiä heijastuksia, jotka kirkas valonlähde näkökentässä tai sen ulkopuolella saa aikaan. Heijastustäpliä on monenlaisia ja ne ovat toisinaan värillisiä. Alla olevat kaksi tyyppiä ovat varsin yleisiä:

1. Heijastustäpliä on useampia kuin yksi. Ne ovat erikokoisia ja samalla suoralla, jonka jatkeella on ne aiheuttanut valonlähde. Suurin täplä on usein kiekkomaisen ufon näköinen siten, että kiekon akseli on yhteisellä suoralla.


2. Vain yksi heijastustäplä ja valonlähde ovat kuva-alueella. Täplä ja valonlähde ovat symmetrisesti kuvan keskipisteen vastakkaisilla puolilla. Heiluvassa videokuvassa tällainen heijastus hauskasti tanssii samaan tahtiin kuin valonlähdekin, pysyen aina keskipisteen vastakkaisella puolella.

Alla olevassa kuvassa on kohdan 2 mukainen Auringon heijastus, jakautuneena kahdeksi eriväriseksi täpläksi.





Huijauskuvat
Postikorttihuijaus
Kuvan lähde: http://www.internationalskeptics.com/forums/showthread.php?t=175881
Oma lukunsa henkivalokuvissa ovat huijaukset. Digikuvia on niin helppo muokata, että niihin ei voi nykyään enää luottaa. Sellaisten tapauksessa pitääkin taustat selvittää erittäin tarkasti, mieluimmin tunnettujen tutkijoiden toimesta. Uusilla kuvilla on enää merkitystä vain silloin, kun ne varmistavat ja dokumentoivat tehdyn näköhavainnon, mutta sellaisessa tapauksessa merkitys olisikin suuri. Merkillistä vain, miten harvinaisia tällaiset tapaukset ovat.

Kuvassa 3 sivun alussa näkyy vuorotellen vanhassa postikortissa ollut kuva ja aitona tarjottu kuva haamusta rauta-aidan takana. Vähintäänkin haamun mustassa vyössä oleva kohouma osoittaa, että haamu on otettu siitä postikortista.

Tekniikan hyvin hallitsevat tutkijat voivat paljastaa huijauskuvia erilaisten muokkauksesta jääneiden jälkien perusteella. Netissä on ohjelma, jolla voi tarkistaa, onko muita samannäköisiä kuvia olemassa. Huijarit usein muokkaavat löytämiään kuvia. Kopioitujen kuvien vaihtonäyttämisellä voidaan huijaus helposti tunnistaa, kuten yllä oleva esimerkki osoittaa.




Onko olemassa aitoja kuvatodisteita?

Asiansa osaavat kokeneet tutkijat toteavat yleensä, että kuvien ja videoiden avulla on saatu varsin heikkoa näyttöä henkimaailmasta, kuvien suuresta määrästä huolimatta.  Varovaisemmat tutkijat eivät kuitenkaan kokonaan kiellä aitojen kuvien saamisen mahdollisuutta. Itse olen sitä mieltä, että lähes kaikki henkikuvina pidetyt kuvat ovat tavallisista ilmiöistä, mutta hyvin pieni osa kuvatarjonnasta voisi olla aitoa.

ASSAPin Townsendin artikkelissa käsitellään lähinnä kuvien tulkintoja ja hän kirjoittaa aika vähän aitojen paranormaalien kuvien mahdollisuudesta. Alla on kaksi löytämääni, mielestäni pätevästi kirjoitettua mainintaa:
But what about real paranormal photos - do they exist? If we take away all the photos that have been explained by the factors outlined above, there are very few left that remain unexplained. Even then, 'unexplained' does not necessarily mean paranormal. There may be a mundane explanation that no one has yet found for them. But without understanding the causes of apparently paranormal photos, outlined above, we wouldn't stand a chance of sifting out the real ones. 

Given that ghosts are reported to look like normal people, in the majority of reports, perhaps there are photos of ghosts out there right now, completely unrecognised. Or perhaps ghosts cannot be photographed. We don't really know for sure.

Olen nähnyt kaksi videota, joissa on aivan selvästi liikkunut tuntematon valopallo. Toinen video tuli tallennetuksi vahingossa näköhavainnon yhteydessä ja toinen oli valvontakameran kuvaa pysäköintialueelta. Näköhavainnot sisällä tai ulkona liikkuvista valopalloista ovat varsin yleisiä silloinkin, kun ukkosta ei ole ollut lähiseudulla. Näistä kuitenkin saadaan kuvia vain äärimmäisen harvoin yllättävän esiintymisen ja lyhyen kestoajan vuoksi.

Maailmassa on lukematon määrä paranormaalin tutkimusyhteisöjä, mutta heidän saamansa vakuuttavat tulokset ovat kovin vähäisiä. Ehkä niitä kuitenkin löytyisi jonkin verran, kun kahlaisi läpi heidän sivustojaan. Esimerkiksi GhostGadgets.com esittelee muutaman mielenkiintoisen kuvan linkissä (4) sivun alareunassa.

Sellaiset kuvat, joissa on selvästi ihmisen näköinen ja taustakuvioinnista eroava haamu, voivat olla vain kolmenlaisia: aitoja henkikuvia, huijauksia tai tahattomasti syntyneitä kaksoisvalotuksia. Linkissä (10) on esimerkkejä mahdollisesti aidoista kuvista. Niissä vain ei taida useinkaan olla kunnollista tutkimustietoa taustalla, koska yllä esimerkkinä oleva postikorttihuijauskin näyttää olevan mukana.



Linkkejä

1. ASSAP, Paranormal photos and analysing them
http://www.assap.org/newsite/articles/Paranormal%20photos.html

2.
GhostGadgets.com, The Truth Behind 'Orbs'
http://www.ghostgadgets.com/_knowledge/orbs.html

3. GhostGadgets.com, Photographic/Video Analysis 101
http://www.ghostgadgets.com/_knowledge/photoanalysis.html

5. Pareidolia
Suomalainen wiki on tynkä, lisää esimerkkikuvia englanninkielisessä

7. Rannehihna toisessa kuvassa, sauvoja, enkelipalloja ym:
http://www.assap.org/newsite/htmlfiles/Anomalous%20photo%20gallery.html

8. Ilmakala


9. skyfish - flying rods explained
https://www.youtube.com/watch?v=j8CCJwC8rwQ

10. Best Ghost Pictures Ever Taken
http://paranormal.about.com/od/ghostphotos/ig/Best-Ghost-Photos/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti